przemyślenia

Temat: Niskie Ft3
Leczę się od roku. Moje początkowe TSH -3 (0,3- 4), FT3- dolna granica normy Ft4 górna .Usg bez zmian, wielkość tarczycy 9ml.
Obecne anty TPO 12 przy normie do 5
anty TG 400 przy normie do 5, choroba hashimoto w najbliższej rodzinie.
Obecnie jestem na dawce 125 eutyroksu. Poprawy nie widać ( zmeczenie, zimno, wypadające włosy, niska tem. ciała, trądzik)

Niezależnie od dawki jaką biorę moje hormony wychodzą jednakowo
FT3- 29% normy
Ft4 - 70%
Takie wyniki były na dawce 75, 100, 125
Biorę selen, uzupełniona witamina D (była nisko), zastrzyki B12 i nic się nie zmienia.
TSH jet poniżej normy więc lekarz na wizycie zmniejszy mi dawkę leku bo tak mówił ostatnio. Może wreszcie będzie lepiej ale do tego czasu jeszcze 2 miesiące. Tylko czy wtedy Ft3 nie będzie jeszcze niżej?
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=4112



Temat: Mamy Aniołków część 16-sta
Dziewczyny kochane mam pytanko czy któraś orientuje się w przeciwciałach z rzedu badań na tarczycę,czy one mają tez jakiś wpływ na poronienie jak miałam robione w ciąży(którą poroniłam) badane przeciwciała anty-TPO 6,58 [0-34] i anty-TG 254,5 [0-115],więc to drugie podwyższone ale nie wiem o co w tym chodzi,wiem tylko że w pierwszych tygodniach TSH może być niskie z powodu ciąży,ale to nie ma wpływu na poronienie,tylko wysokie TSH może byc przyczyną.Miałam Usg tarczycy,ale wykazało tylko kilka niedużych guzków,ale chyba nie trzeba tego leczyć bo mam przyjśc za pół roku w razie ciąży wcześniej,ale zrobić TSH po 10 tygodniu więc i tak zostało mi jeszcze 2 m-ce odczekania,więc na razie tym głowy sobie nie zawracam,tylko przypomniało mi się o tych przeciwciałach.Jeszcze nie miałam @ więc po niej mam iśc do gin i mam nadzieję że chociaż na część badań da mi skierowanie,bo zbankrutuję :-?
Dziewczyny musimy wierzyć że wszystko nam się uda jest wiosna trzeba włączyć pozytywne myślenie :):ok:
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=7333


Temat: Problemy z TARCZYCĄ.......
Ja mam ogólnie mała tarczycę, jak u dziecka określił endo. Przeciwciała anty TPo i anty TG wyszły mi dobre (w normie), TSH: 3,56, ( a było ponad 4 miesiąc wcześniej) a FT4 nadal niskie tylko 11,3 troszkę poniżej normy. Lekarz powiedział mi, żebym się nie martwiła, bo to nie jest bardzo zły wynik. i mam przepisane teraz eythyrox 50. Zażywam je od 2 tygodni ponad. Czy jak zrobię badanie na ft4, mogło się już coś podwyższyć?? Czy poczekać jeszcze z 2 tygodnie na badanie?? Pod koniec ciąży kazał mi przyjść do kontroli :evil: Normalnie jedyny endo na okolicę. A ja chcę sobie kontrolować przez te 3 miesiące tarczycę, w razie czego szybko iść do lekarza. I tak mu nawet powieddziałam.
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=4456


Temat: Nie chce mi się żyć ...
O, widzę, że pisałyśmy w tym samym czasie, Jumo :) Dokładnie tak samo słyszałam, że najlepiej, żeby TSH było między 1-2 dla kobiet starających się o dziecko.
Pamiętacie, ja też starałam się dość długo i sama poszłam w kierunku tarczycy, bo cykle zaczęły mi się zmieniać i to był strzał w dziesiątkę :) Dziewczyny, przebadajcie się w tym kierunku (te, które już dość długo się starają), bo szkoda tracić czasu. Czasami jest tak, że TSH jest ok, ale FT4 jest b. niskie i wtedy też mówi się o niedoczynności tarczycy. Najlepiej więc robić te dwa badania razem oraz anty-TPO i anty-TG, które odpowiada za poronienia.
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=176014


Temat: Choroba Hashimoto - zbiorczy
Dot.: Choroba Hashimoto - zbiorczy
  Rany, jak tak sobie podczytuję, jakie cuda trzeba wyczyniać żeby zajść w ciążę to robi mi się słabo :nie: sama planuję małą gromadkę w przyszłości... boję się że się nie uda.
Principessina - naprawdę podziwiam Twoją determinację i upór i mocno ściskam kciuki żeby wszystko się udało i nie było żadnych komplikacji (tfu).

Dzisiejsza wizyta trochę mnie pocieszyła - mimo (oprócz hashi) graves-basedowa będę mogła wykonać laserową operację oka, mam dość niskie anty-TG jak na tę przypadłość i śmiało mogę przyjąć warunki jako osoba zdrowa:-)
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=398043


Temat: wyniki badań-podejście drugie
skoro ostatnia wiadomość odnośnie interpretacji wyników była mało czytelna pozwoliłam sobie napisać jeszcze raz
Panie dr bardzo proszę zerknąć

FSH w 3 dc
Wynik w surowicy: 8,59 mlU/ml
faza folikularna: - mlU/ml (min) 2,8, (max) 14,4
Śodek cyklu: - mlU/ml (min) 5,8, (max) 21
faza lutealna: - mlU/ml (min) 1,2, (max) 9

LH w 3 dc
Wynik w surowicy: 6,83 mlU/ml
faza folikularna: - mlU/ml (min) 1,1, (max) 11,6
Śodek cyklu: - mlU/ml (min) 17, (max) 77
faza lutealna: - mlU/ml (min) 0, (max) 14,7

Estradiol w 3 dc
Wynik w surowicy: 32,1 mlU/ml
faza folikularna: - mlU/ml (min) 0, (max) 160
owulacja: - mlU/ml (min) 34, (max) 400
faza lutealna: - mlU/ml (min) 27, (max) 246

TSH 2,03 ulU/ml – (min) 0,4, (max) 4

FT4 1,42 ng/dl – (min) 0,8, (max) 1,9

Anty TPO <10 IU/ml - 35

Anty TG <20 IU/ml - 40

Tyroksyna 8,51 μg/dl - (min) 4,87, (max) 11,72
w celu otrzymania wyniku w jednostkach ng/ml należy wynik pomnożyć przez 10

Anty HBS ilościowo: 517 mlU/ml
wynik ujemny <10
niski poziom przeciwciał 10-100
wysoki poziom przeciwciał >100

HBS antygen: ujemny

przeciwciała anty-HCV: ujemny

Toxo IgG ilościowo wynik w surowicy: <5,00 ulU/ml - (min) 0, (max) 6,5

Toxo IgM jakościowo wynik w surowicy: ujemny

VDRL: ujemny

Cytomegalia p/c w klasie IgG: 10,2 index
wynik ujemny: poniżej 0,9
wynik wątpliwy: 0,9-1,1
wynik dodatni: powyżej 1,1

Cytomegalia p/c w klasie IgM: 0,215 S/CO
wynik ujemny: poniżej 0,900
wynik wątpliwy: 0,900-1,100
wynik dodatni: powyżej 1,100
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=5148